ponedjeljak, 10.04.2006.

Primorske klape - I

Klape u «Voloskom» (Opatiji):

Volosko je po mnogo čemu specifičan stari gradić na ulazu u Opatiju iz pravca Rijeke. Nažalost, kulturno zamro ili - tek se budi. U uređenom kulturnom domu «Volosko» igra se tenis, vježba karate, igra šah, fitnes i sl. aktivnosti. Uz puno truda Grad Opatija se odupro ideji da se dio Doma pretvori u lokalnu oštariju. Osnovno obilježje čine mu lokalni borci protiv alkohola, koji tumaraju osobito u ono vrijeme bez turista. Od kulturnih čimbenika ističu se slikar/glazbenik K. Frank i slavonsko/primorski kantautor LJ. Kuntarić. Gradić kao stvoren za klape, ali....
Muška klapa «Volosko», ovdje je nastala koncem 1995. godine i djelovala oko 7 godina. Za to vrijeme gradić Volosko nije dao niti jednog klapskog pjevača. Iako su klapski glasovi otvarali mjesne poneštrice, to je bilo sve od interesa za klapsko pjevanja. Trg «Brajdica» u centru starog grada, kanili smo pretvoriti u tradicionalno ljetno okupljalište klapa i drugih izvođača. Izradili smo i ponudili program (i projekt), o toj manifestaciji koju smo predviđali na dulje vrijeme. Grad Opatija dao nam je 20.00 kn inicijalnih sredstva za uređenje Trga i početne priredbe. Ali, umjesto da nam prepuste trg za ono što je prirodno i kulturno, što bi prezentiralo ovo mjesto, čelnici mjesnog Odbora na trgu postavljaju tri betonska tenis stola a trg su ogradili visokom žičanom ogradom da ne bježe tenis loptice. Tako je ideja oživljavanja Voloskog klapskom pjesmom, nažalost morala nakon nekoliko godina utihnuti, unatoč upornosti da na tome ustrajemo. Ali ne u potpunosti. Na Mandraću, lučici ispred «Plvog podruma» i «Bevandice», danas nastupaju povremeno muške klape i iz KZU «Opatija», «Opatija», «Volosko» i dr. gostujuće klape. Naše nastojanje da se smotrom klapa oživi «Mandrać» ipak je od 2005. godine po prvi puta otpočeo ostvarivati Mjesni odbor na nagovor ženske klape «Volosko.
Ženska klapa «Volosko» je nastala u rujnu 1999. godine. Dakle, u pauzi probe muške klape «Volosko» rujna 1999. odine, došle su moje prijateljice i kasnije suradnice Slavica K. i Dragica M. Slijedio je dogovor oko osnivanja ženske klape «Volosko». Njih dvije su dovele cure na prvu osnivački sastanak a ja sam preuzeo obvezu vođenja istog i predložiti izmjenu statuta udruge radi proširenja udruge.
Dana 05.10.1999. godine, dogovoren je prvi sastanak na kojem su 9 cura potpisale pristupnice (koje čuvamo u arhivu udruge), a pošto je među njima bila jedna profesorica glazbenog odgoja Lidija B. održana je i prva proba ženske klape «Volosko». Oko imena nije bilo dileme. Po uzoru na mušku klapu logičan je bio isti naziv ženske klape. Rad klape je blagoslovio i velečasni J. Šimac te nam je osigurao prostoriju za probe.
Ženska klapa «Volosko» djelovala je dvije godine kada su polovinom 2001. godine nastali nesporazumi u muškoj klapi. Tada se polovinu članica ženske klape «Volosko» odvaja i formira ž. Klapu «Kamelija» Klapski udar dogodio se koncem 2001. godine kada se nasilno mijenja vodstvo udruge a obje klape «Volosko» i istoimena udruga, nastavljaju sa radom sa prepolovljenim brpjem članova. Tada je druga polovina članova osnovala KZU «Opatija» u kojoj je nastavila sa radom m. kl. «Opatija», novonastala ž. kl. «Kamelija» i u novom sastavu muška kl. «Volosko». Dan raskola ž. kl. «Volosko», dakle, nije i dan nastanka ove klape. Ova klapa je nastala dvije godine ranije. Istina je jedna i ona se mora uvažavati bez obzira na kojoj se strani nalazila. Pojedinac dakle, ne može imati ili posjedovati klapu. To je dobrovoljna skupina različitih osoba koje ujedinjuje pjesma.


Gledajući iz perspektive devedesetih godina, kada u Opatiji nije uopće bilo klapa, nitko se ne bi nadao da će u 2006. godini djelovati čak 6 klapa, kako sam već pisao o tome (najmlađa je m. kl. «Vokalisti Liburnije»). Imamo dakle danas po četiru muške i dvije ženske klape. Grad Senj, recimo radi usporedbe, koji svake godine organizira festival sjevernojadranskih klapa, nema svoju mušku klapu.
Problem je što ni danas Grad Opatija i TZ Grada nije prihvatio postojanje klapa kao svoju kulturno-tuističku zanimljivost, nego neki gradski vrli čelnici i lokalni Novi list, klape ovdje doživljavaju kao namet iz Dalmacije. Istina je da u tijeku turističke sezone, Opatiji trebao čak desetak klapa. To je istina i odgovor onima iz prethodne rečenice, iako istu ne žele čuti ni vidjeti. Našima smo na žalost još namet, a stranim gostima ugođaj za pamćenje. I zaključno -
Priča o nastanku prve opatijske klape, muške kl. «Volosko»:
Još dok nismo bili klapa, kao veselo društvo pjevali smo u jednoj konobi. Gospodinu s kravatom iza susjednog stola to se jako dopalo. Slijedi pitanje – dečki koja ste vi klapa? Htio sam reći «Volosko» ali me Zoran preteče i reče «Tramontana». Nismo se nasmijali pa je čovjek to shvatio ozbiljno. Otkuda ste? Neko reče iz ovih krajeva, neki su prije pjevali u klapi «Kastav» a neki kl. «Levant» - što je bila istina. Od mojih budućih klapskih suradnika tu su bili: Zoran, Mićo, Ogi, Veco, Kane, Štokan i Froćo. Kad je gospodin otišao, društvo se uozbiljilo i probe su počele u Istarskoj vili na Kastvu. Imali smo ukupno tri tjedna da uskladmo 12 pjesama. Četiri glasa su funkcionirala. Termin nastupa je dogovoren za jednu pjesničku večer u restoranu «Mladenka» u Viškovu. To je bio jedan od najuzbudljivijih i najuspješnijih nastupa.
Puni elana, nedugo potom smo se okupili i klapa «Volosko» je krenula sa radom. Probe smo održavali u prostoriji pastoralnog centra «Alojzije Stepinac» u Voloskom. Izgled starog grada Volosko me potakao na ime klape. Ugodno je bilo pjevati ispod volta starog grada. Muška klapa klapa «Volosko» osvojila je na festivalima dva prva i dva druga mjesta u Senju, jedno prvo mjesto u Buzetu, jedno finale u Omišu te brojne druge uspjehe i nagrade.

Ovjerava ID

- 21:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.